Je wereld komt opeens met een harde knal stil te staan. Het leven dat zich vormde in jouw buik, het kindje wat zo gewenst was en waar je zo naar uitkeek om hem of haar in je armen te hebben, dat is abrupt van je afgenomen. Het voelt leeg en eenzaam.

Wat ervaren de meeste vrouwen na een miskraam of stilgeboorte?

Het verlies van een kindje heeft een enorm grote invloed op het leven van de moeder, dat onderschatten de meeste mensen. Elke vrouw ervaart het verlies en het rouwproces op een andere manier, maar de meest vrouwen ervaren vooral:

  • Schuldgevoel, omdat je het idee hebt dat je niet goed geluisterd hebt naar je gevoel. Dat jij dit had kunnen voorkomen, maar dat je dat niet gelukt is.
  • Eenzaamheid, het is zo’n verdrietig onderwerp en veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoeveel impact dit verlies heeft op jouw leven. Erover praten, over het verlies maar ook over de emoties en gevoelens die je hebt, dat wordt door veel vrouwen als heel lastig ervaren. Er wordt relatief nog weinig gesproken over het onderwerp en daardoor kan het lijken alsof alleen jij het zo zwaart hebt en zoveel ‘last’ ervan hebt. Weet dat dit absoluut niet zo is.
  • Geen vertrouwen meer in je lichaam. Jouw baarmoeder, jouw lichaam zou de veilige plek moeten zijn voor jouw kindje om zich volledig te ontwikkelen en gezond ter wereld te komen. Ergens is dit fout gegaan en is het super moeilijk om te vertrouwen dat jouw lichaam dit de volgende keer zijn taak wel kan volbrengen.
  • Gepieker over wat er is gebeurd rondom de dagen van het verlies, je herleeft die dagen elke keer en het zorgt voor veel onrust in je hoofd. Je bent hierdoor sneller kortaf en sneller geïrriteerd door anderen. Misschien dat je door al het gepieker ook slechter bent gaan slapen.
  • Angst om andere dingen te verliezen (relatie, baan, etc.) en waaronder dus ook de angst om een volgende zwangerschap te verliezen. Eerder is het niet goed gegaan tijdens of rondom de bevalling en dat wordt dan ook de ervaring van de vrouw en dus ook haar referentiekader. Bij het proberen opnieuw zwanger te worden en zelfs daarvoor al, speelt deze angst op en heeft een enorme invloed op de vrouw. Aan de ene kant willen ze heel graag een volgend kindje, maar aan de andere kant voelen ze ook deze overheersende angst.

Deze vier thema’s worden vaak onderschat na een miskraam of stilgeboorte. Het verdriet en het gemis is onzichtbaar voor de buitenwereld, maar elke dag aanwezig. Hierdoor voelt het vaak als heel eenzaam, als iets wat je zelf moet doorgaan en weinig steun is vanuit de omgeving.

Connecten, delen, steunen & inspireren

Natuurlijk is na het verliezen van een baby’tje rouwen een standaard onderdeel van het leven van de ouders. Alleen geloof ik heilig dat we het niet alleen hoeven te doen. Juist op de moeilijke momenten in het leven is het onwijs helpend om met lotgenoten te connecten, om te delen wat het verlies met jou doet en elkaar zo te steunen en te inspireren. Bij andere vrouwen die (h)erkenning vinden die je op dit moment zo hard nodig hebt, kan al heel erg helpend zijn.

Tijdens de gratis online masterclass: De kracht van jouw gedachten deel ik hoe je op een andere manier kan omgaan met jouw gedachten waardoor je weer de rust in jezelf vindt en liefde gaat overheersen in plaats van angst.

Jouw miskraam of stil geboren kindje heeft invloed op jou, op hoe jij je voelt en op dat wat je doet. Het voelt als een before, en after voor vele vrouwen. Je kindje was zo gewenst en dat je veel te vroeg afscheid moest nemen, heeft zijn sporen nagelaten.
Wat je absoluut moet weten, is dat we zelf ook kunnen bepalen hoe we ons leven leven, hoe we ons van binnen voelen en dat wat we hier willen doen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je in je eigen driver seat gaat zitten?

Hoe ga je weer jouw innerlijke kracht vinden na zo’n intens verdriet?

Dat alles en meer deel ik in de gratis masterclass De kracht van jouw gedachten op donderdag 3 maart om 20:00 uur.

Aanmelden kan via deze link.